Home  // Sam de Bolle   
Sam de Bolle

…als het ware met horecabloed geboren die snel door m`n aderen stroomt. Ik heb dan ook hotelschool gevolgd in Brussel, België. Na mijn opleiding ben ik als culinair kok aan de slag gegaan. Door toeval ben ik bartender geworden. Toen ik een tijd moest invallen voor een collega ontstond er bij mij een grote passie voor het bargebeuren en het bereiden van cocktails. Het is net koken maar dan met dranken.  Toen was “front-cooking” nog niet aan de orde, maar het is wel te vergelijken. Door op een entertainende manier cocktails te bereiden kreeg ik veel positieve reacties van mijn gasten. Mijn interesse bracht mij in ’92 naar Londen, waar de top “flair bartenders” werkten bij T.G.I.Friday`s, een van de grootste en meest succesvolle casual dining restaurandketen. (“flair bartending” staat voor een entertainende werkstijl waarbij met flessen, glaswerk en barmateriaal gejongleerd wordt).

Deze techniek bracht ik mij eigen en al gauw werd ik gevraagd door bekende drankenmerken om de bar te verzorgen tijdens promotietours en VIP-lounges van festivals en optredens van bekende artiesten. Zo bracht de wind mij doorheen Europa waar ik veel ervaring heb opgedaan van de plaatselijke mentaliteit, werkstijl, bar opzet en cocktails.

Deze kennis heb ik goed kunnen gebruiken om het over te brengen aan collega`s. Verscheidene bar trainingen en begeleiding van opstartende horecazaken hebben gevolg gehad. Ook grote bartenderwedstrijden in Orlando en de wereldkampioenschappen in Las Vegas, 1999, 2000 en 2001, staan op mijn CV. Hierna heb ik afscheid genomen van het flairbartending en heb mijn hele repertoire vastgelegd in het succesvolle boek “Attractive Bartending”, waarvan tot op heden zo`n 5500 exemplaren zijn van verkocht.

Ik heb mij hierna diepgaand bezig gehouden met het verder ontwikkelen en perfectioneren van mijn barsystemen, Sam`s Bar Vision.

Tijdens mijn reizen en vakantie`s verdiep ik mij vanzelfsprekend in de plaatselijke cultuur, horeca, culinaire specialiteiten en dranken. Zo breid ik mijn vakkennis uit.

De laatste jaren ben ik steeds meer actief op verschillende terreinen wat met voeding, dranken en gastvrijheid te maken heeft met het adviseren en (mee)ontwikkelen van concepten. Ook hou ik scherp de ontwikkelingen in de gaten en analyseer internationaal de trends welke ik probeer te vertalen voor onze markt.